Kontaktirajte nas » +386 7 33 80 740; +386 40 637 649; info@kadros.si

IZDELAVA PRAVILNIKOV
 

Izdelava pravilnikov je zahtevno delo, ki ga nekateri jemljejo zelo neresno ne zavedajoč se posledic takšnega početja. V zadnje čase je postalo moderno, da se "Izjavi o varnosti" priloži "pravilnik o mobingu" in še nekaj drugih prilog.

Koliko izdelovalcev "pravilnika o mobingu" je pred izdelavo tega pravilnika obiskalo sodni portal na začetku tega članka in med 13.500 zapisov, poiskalo odločbe, sodbe, sklepe in mnenja, ki govorijo o mobingu in v pravilnik vključilo ugotovitve, ki koristijo podjetniku? Brez tega se dobrega pravilnika ne da izdelati. Velja za vse pravilnike npr.:

za pravilnik o delovnih razmerjih,

plačah,

delovni uspešnosti,

delovnem času,

uporabi službenih vozil in še bi lahko naštevali.

Še nekaj. Izjava o varnosti in ocena tveganja nista pravilnika, priloženi pravilnik o mobingu in drugi pravilniki so splošni akti, ki morajo biti sprejeti po predpisanem postopku, ker so za kršitve tega postopka predpisane visoke globe. Globa za ta prekršek znaša od 1.500 do 4.000 evrov za pravno osebo ter od 150 do 1.000 evrov za odgovorno osebo delodajalca. Kljub plačilu globe si s takšnim pravilnikom ne morete nič pomagati, ker ni bil sprejet po predpisanem postopku. Sodišče bo to takoj ugotovilo.

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, statistike obiskov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

V redu

 

Pravilnik o piškotkih

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.


1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:


  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.