Kontaktirajte nas » +386 7 33 80 740; +386 40 637 649; info@kadros.si

Upokojenci, direktorji podjetij

Monday, 18 August 2014 00:00

Pokojnina je naša lastnina, ki nam je vzeti nihče ne more in ni darilo države. Za pokojnino delamo celo življenje in vplačujemo prispevke. Žal po obstoječi zakonodaji, država lahko vzame pokojnino in bo šele Ustavno sodišče ugotoviti moralo, če je pokojninska zakonodaja v tem delu

skladna z Ustavo. Zakaj je temu tako? Ob sprejemanju nove pokojninske zakonodaje je zanimanje javnosti bilo usmerjeno v prehodne določbe oziroma v člene, ki določajo starost in pokojninsko dobo, ostali členi niso bili deležni velike pozornosti. Veliko direktorjev družb se je ob upokojitvi izbrisalo iz sodnega registra, kajti direktorji se upokojiti ne morejo. Po upokojitvi so dovolili ponovno imenovanje za direktorja ali se sami imenovali, ZPIZ obvestili niso in še naprej prejemajo pokojnino. Vodili so ali še vedno vodijo družbe, brez nagrade ali z nagrado, s pogodbo o poslovodenju ali brez. Danes jim grozi, da bi, kot slabo ali napačno informirani upokojeni podjetniki lahko ostali brez prejetih pokojnin, pa še prispevke bo plačati treba. V naši praksi smo imeli kar nekaj primerov, ko so nas upokojeni podjetniki in direktorji prepričevali, da jih DURS, ZPIZ, občina, zavodi..., tudi računovodje opozorili niso, da je nekaj narobe. DURS in ZPIZ nista opozarjati dolžna, od računovodij, ki izvajajo računovodske predpise je pretirano pričakovati, da poleg svojega zahtevnega dela še poznajo pokojninsko zakonodajo ali pravilnik o kakovosti pekovskega kvasa ali poslovnik o delu parlamenta. Tisti upokojenci – direktorji, ki so se zglasili v KADROS-u so po pojasnitvi zakonodaje, ki za ustvarjalne upokojence ni pravična, sprejeli naše nasvete in rešitve ter prav tako, kot upokojeni podjetniki danes težav nimajo.

 

Rate this item
(0 votes)

Related items

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, statistike obiskov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

V redu

 

Pravilnik o piškotkih

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.


1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:


  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.