Kontaktirajte nas » +386 7 33 80 740; +386 40 637 649; info@kadros.si

Zakon o delovnih razmerjih in komentarji zakona

Thursday, 19 June 2014 00:00

 

Komentar zakona, ki ima 600, 700, 800 ali 1.000 strani je za podjetnike, nevajenih delovnega prava malo uporaben.  Že sam zakon je napisan dokaj enostavno in razumljivo, seveda za tiste, ki snov razumejo in se vsakodnevno srečujejo s problematiko urejanja razmerjih med delavci in

delodajalci. Nekdo, ki ne razume zakonskih določb v izvirniku mu niti komentar ne bo pomagal. Izkušeni »mački« raje prebiramo sodno prakso delovnih sodišč pa še drugih sodišč, npr. glede vročanja listin.

 

Rate this item
(0 votes)

Related items

 • Delo na črno

   

  Finančna uprava (davkarji in cariniki) bo od 1. avgusta pozorna na delo na črno. Takrat namreč začne veljati novi, strožji zakon o preprečevanju dela na črno, ki prinaša za kršitelje višje kazni. Globe v razponu od 208 do 1.875 evrov se bodo zvišale na tisoč do pet tisoč evrov, delodajalci

 • Predpisi o "omejevanju dela"

   

  V naši ljubi Sloveniji bi najraje imeli splošen zakon proti delu in šele po institutu obrnjenega dokaznega bremena bi morali dokazati upravičenost svojega dela, ker bi že v startu delo moralo biti vnaprej odobreno npr. z vrednotnicami. Zakona, ki bi na splošno prepovedal delo, na srečo še

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, statistike obiskov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

V redu

 

Pravilnik o piškotkih

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.


1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:


 • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
 • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
 • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
 • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
 • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
 • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.