Kontaktirajte nas » +386 7 33 80 740; +386 40 637 649; info@kadros.si

Strokovne podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi

Monday, 05 May 2014 00:00

 

Podjetja morajo imeti urejena razmerja z delavci. Torej, že pred podpisom pogodb o zaposlitvi je potrebno sprejeti obvezne splošne akte (npr. pravilnik o plačah, stimulaciji, delovnih razmerjih...) in urediti organizacijo in sistemizacijo delovnih mest. Pri pogajanju in sklepanju pogodb o

zaposlitvi, podjemnih pogodb, pogodb o delu upokojencev ali kakšne druge pogodbe, se je dobro posvetovati. Pomembna so pogodbena določila, ki ne  šikanirajo delavca, pa vendar morajo v primeru spora varovati delodajalca. Dobra pogodba o zaposlitvi pride do veljave, če se pojavi neprilagodljivi in neprijeten ali težaven delavec, ki se ga zaradi stroge delovnopravne zakonodaje nikakor ne morete znebiti.  Preprost nasvet. Naj bi vam pravilnike in pogodbe napisali tisti,  ki bi tudi postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi strokovno in korektno izpeljali. Ponavadi ni tako, velikokrat pogodbe in pravilnike prodajajo tisti, ki le denar poberejo in v primeru težav preprosto »izginejo«, in  šele tedaj se v podjetju velikokrat sprašujejo, zakaj delo pri splošnih aktih in pogodbah o zaposlitvi ni zaupalo strokovnjakom. Nerodno je le, da tudi računovodje in pooblaščenci iz varstva pri delu, kar tako mimogrede prepisujejo pogodbe o zaposlitvi, pa tudi kakšen pravilnik vkup dajo, ki v primeru obiska delovne inšpekcije ali v sodnem postopku delodajalcu velikokrat le škodo dela. Vrhovno sodišče Republike Slovenije, Delovno-socialni oddelek ima objavljenih 6.020 odločb, če dodamo še 10.700 odločb  Višjega delovnega in socialnega sodišča, bi pisci pogodb o zaposlitvi in pravilnikov, vsaj nekaj od tega morali poznati.

 

Rate this item
(0 votes)

Related items

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, statistike obiskov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

V redu

 

Pravilnik o piškotkih

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.


1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:


  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.