Kontaktirajte nas » +386 7 33 80 740; +386 40 637 649; info@kadros.si

Delo upokojencev - podjetnikov po 1.1.2014

Tuesday, 17 September 2013 00:00

Zaradi pokojninske reforme morajo upokojenci, ki imajo s.p., do konca leta urediti status, drugače jim bo od1.1.2014, ZPIZ prenehal izplačevati pokojnino. Za upokojence, ki ne želijo ali ne morejo zapreti s.p., zaradi večjih davčnih obveznostih, si še ne želijo prenesti svoje premoženje na

naslednike, imajo več otrok in želijo družinski mir, je najbolj enostavna rešitev preoblikovanje samostojnega podjetnika v d.o.o. Kako poteka preoblikovanje? Izbere se presečiščni dan, npr. dne 30.9.2013. Naredijo se bilance. Ugotovi se, da podjetnikov kapital znaša vsaj 7.500€. Sprejme se sklep o preoblikovanju s.p. v d.o.o. Naredi se akt o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo. Podpiše se nekaj listin. Podjetnik (po novem družabnik) imenuje direktorja, sebe pa postavi za prokurista... So pa tudi zahtevna preoblikovanja, ko si npr. samostojni podjetnik ne želi na d.o.o. prenesti poslovnega prostora ali kakšnega drugega objekta. Najdejo se tudi druge rešitve. Do konca leta je še nekaj časa in se da veliko postoriti. Pričakujemo vas.

 

Last modified on Friday, 16 January 2015 12:16
Rate this item
(0 votes)

Related items

 • Nova delovna zakonodaja - iz prakse v prakso 3

  Nova delovna zakonodaja - iz prakse v prakso, objavljeno v Našem glasilu

 • Upokojevanje v letu 2015

  Upokojitvena starost se letos zvišuje za štiri mesece. Ženske z 39 leti pokojninske dobe upokojile pri slabih 59 letih, moški s 40 leti pokojninske dobe pa pri starosti 59 let. Starostna pokojnina se bo letos poleg pokojninske dobe izračunavala na podlagi mesečnega povprečja osnov iz

 • Prenos hiše z espeja na d.o.o.

  Postopek davčno nevtralnega prenosa pomeni, da se postopek prenosa na d. o. o. opravi brez plačila davkov. Velja univerzalno pravno nasledstvo podjetja espeja, kar pomeni, da se vsa sredstva in vse obveznosti prenesejo na novo podjetje, ki nadaljuje poslovanje v novi statusni obliki.

 • Upokojenci, direktorji podjetij

  Pokojnina je naša lastnina, ki nam je vzeti nihče ne more in ni darilo države. Za pokojnino delamo celo življenje in vplačujemo prispevke. Žal po obstoječi zakonodaji, država lahko vzame pokojnino in bo šele Ustavno sodišče ugotoviti moralo, če je pokojninska zakonodaja v tem delu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, statistike obiskov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

V redu

 

Pravilnik o piškotkih

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.


1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:


 • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
 • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
 • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
 • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
 • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
 • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.